Gongfu Cha på 1-2-3

november 28, 2009

Vurdert å prøve deg på Gongfu Cha, men blitt avskrekket av de tjue tusen stegene som typisk inkluderes? Siden jeg er en altruist har jeg rensket vekk alle de unødvendige stegene for å gi den enkleste bildeguiden til oolong-brygging etter Gongfu Cha-metoden.

Først et bilde av utstyr:

Timer, Yixing-kanne, vannkoker og te (den som brukes på disse bildene er Shan Lin Xi Gao Shan Cha, taiwansk oolong. Tepalasset har ikke mer igjen, desverre). Timer er unødvendig hvis du har evnen til å telle ned i hodet ditt. Vannkoker er unødvendig hvis du har en gammel jernkjele, helst en som plystrer når vannet koker (for det er sannsynligvis den beste lyden som finnes).

Dette er sånn omtrent mengden te jeg bruker (ca 5g). Yixing-kanna er på ca 180ml:

Sånn ser kanna ut med teen på innsiden. 80% av innsideflata bør dekkes av et tynt lag, men blir selvsagt litt annerledes med oolong som er rullet, og lignende.:

Noen grunnleggende ting:

– Vannet skal være kokende. Ofte litt variasjoner fra te til te, men i Gongfu Cha er dette mindre viktig enn ved lang trekking. Noen unntak, men pakningen informerer typisk om dette.
– Trekktiden regnes fra du begynner å helle vannet i kanna og til all teen har rent ut i koppen din. Kanna jeg har brukt her bruker omtrent tolv sekunder på å tømme seg.
– Trekktid varieres fra omgang til omgang. Jeg kjører vanligvis denne rutinen: 30s-25s-30s-40s-50s-55s-60s osv. Sjelden jeg trekker mer enn fem-seks kopper fra samme blader, men vet noe oolong tåler ni omganger og mer.

Steg 1: Hell vann i kanna, slik at den blir halvfull.
Dette er bare for å «varme opp» teen (og koppen). Pleier ikke å drikke resultatet av dette, men smaker sikkert kurant.

Steg 2: La det trekke et par sekunder, hell ut i koppen din

Steg 3: Fyll kanna fullstendig, slik at det såvidt renner over. «Skru» lokket på, for å slippe ut så lite vann som mulig. La det trekke 30 sekunder.


__________________

Gjenta steg 3 så mange ganger som ønskelig, dvs opptil 6-9 ganger for mesteparten av oolong, (men vær obs på endret trekktid i forskjellige omganger).

Etter å ha bli trukket i tre omganger ser teen sånn ut:

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: