Crimson Gold

desember 4, 2009

Talaye sorkh (Jafar Panahi, 2003)

Skikkelig positivt overrasket. Filmen har stått i hylla noen år, hadde litt inntrykket av at dette var en «helt ok» iransk film, basert på en sann historie, om en fyr som kjører rundt og leverer pizza, har det kjipt, og raner en juvelforretning. Inntrykket stemte stort sett, men denne er så definitivt mye bedre enn «helt ok».

Starter med det mislykkede juvelranet, som fører til at hovedpersonen skyter seg selv i hodet. Går så tilbake i tid for å gi en smakebit på livet til pizzabudet Hussein, og hendelsene som får det til å tippe over for han. Tidligere soldat i Irak/Iran-krigen, på kortisonsprøyter for å dempe smertene, og sliter tydeligvis med ettervirkninger. Fra Teherans dårligste til Teherans beste strøk for å levere pizza, filmen har et ganske åpenbart fokus på de voksende sosiale forskjellene i Iran.

Ikke dermed slik at det rettes noen streng finger mot samfunnet som eneste grunn til at det går som det går (mer en kombinasjon av sosiale og psykologiske årsaker), men regimekritisk nok til at den ble bannlyst i Iran (ingen bombe). Liker særlig måten Panahi formidler hovedpersonens følelse av maktesløshet på. Rensket for unødvendig dialog og denslags. Filmen fungerer ikke like godt over alt, synes kanskje den blir noe slapp et sted midt i, men det tar seg fort opp og grenser mot mesterverk flere steder.

Tydelig at det Kiarostami som står for manus (forøvrig minner Husseins kanskje eneste glede, scooterkjøringen, mye om måten Kiarostami vanligvis fremstiller bilen på. Et slags rom til å tenke i fred, isolert fra omverdenen). Bedre enn The White Balloon (som jeg også likte veldig godt), som er det eneste jeg har sett av Panahi fra før av. Kribler litt etter å få sett The Circle nå.

Iran sto så definitivt for mye av den beste filmen som ble produsert fra sent på 80-tallet til sent på 90-tallet. Selv om det er et stykke unna det nivået den dag i dag er Panahi et (av mange) eksempel på at Iran som filmnasjon er langt fra ubetydelig.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: