Do You Remember Dolly Bell?

januar 16, 2010

Sjecas li se Dolly Bell (Emir Kusturica, 1981)

Do You Remember Dolly Bell? utspiller seg i løpet av en sommerferie tidlig på 60-tallet, i Sarajevo. Vi følger skolegutten Dino, og stifter gjennom han bekjentskap til hans familie og omgangskrets. Dino er mer eller mindre trollbundet av potensielle opplevelser som han presenteres for gjennom film og musikk. Når han av fengselsrømlingen Sonny blir bedt om å tilby midlertidlig husly til den prostituerte «Dolly Bell», går det som det må. Han utvikler følelser for Dolly Bell, og hans uskyldighet har en tiltalende effekt på henne. I denne overgangsfasen av livet hans serveres han imidlertid en god porsjon brutal realitet.

Do You Remember Dolly Bell? unngår sentimentalitetsfella i sin behandling av det universelt gjenkjennelige oppveksttemaet. Men filmen handler om mer; og særlig den ideologiske generasjonskløften understrekes. Der faren til Dino er beinhard marxististisk, lar Dino seg fascinere av hypnose og selvhjelpsmantraer. Og mens faren avfeier Dinos hypnosebøker som idealistisk pjatt, blir han selv rasende når hans bror på et punkt korrigerer hans tolkning av Marx. Det ideologiske behandles imidlertid aldri uten et snev av humor, og en av filmens store styrker ligger nettopp i den vellykkede stemningsvariasjonen. Kombinasjonen av komedie, tragedie, romantikk og drama føles aldri malplassert eller schizofren, Krustica har stålkontroll allerede fra første stund.

Krusticas regissørdebut er en hyllest til byen Sarajevo, og en film om overgangen til voksenlivet. Og den fremstår, til tross for mørke øyeblikk, tydelig optimistisk på samfunnets vegne. Dette illustrert både gjennom en oppmykning av det ideologiske jerngrepet, en normalisering av familiære forhold og mantraet Dino stadig gjentar til seg selv: «Every day in every way I’m getting better and better».

(Dette er den første Krustica-filmen jeg ser, og den gir absolutt mersmak. Jeg gidder sjelden nevne musikkbruk, men i denne filmen er den så avsindig kul at jeg føler meg tvunget til å gjøre det. Her er en smakebit.)

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: