Wonderful Town

mars 4, 2010

(Aditya Assarat, 2007)

Debutfilmen til Aditya Assarat utspiller seg i Takua Pa. En attraktiv turistattraksjon, inntil tsunamikatastrofen i 2004. Phang Nga ble verst rammet av provinsene, med over fire tusen omkomne, og Takua Pa ble i størst grad rammet av provinsens distrikter. Dette er filmens bakteppe, som på tross av å ikke bli viet veldig mange ord åpenbart har satt dype spor i den kollektive bevisstheten.

En som har fått merket dette godt er Na. Hun driver et lite hotell hun har overtatt etter foreldrene sine. Hverdagen som tidligere var preget av besøkende fra alle verdens hjørner virker nå som et fjernt minne, men hun får tiden til å gå ved å ta hånd om nevøen sin og opprettholde hotellets pyntelighet.

I en annen del av distriktet jobber nyankomne Ton på et bygningsområde, nært et hus som har rykte på seg for å være hjemsøkt. Han er arkitekt, og har påtatt seg ansvaret med å ha tilsyn over bygningsarbeidet på et nytt og større hotell nær strandområdet. Bangkoks støyete byliv har gjort han til en slags småstedsidyllist, og under arbeidsoppholdet i Takua Pa velger han å bo i landsbyen, på hotellet til Na. Det tar ikke lang tid før Ton får et godt øye for Na, og de trekkes trinnvis nærmere til hverandre. Men under den vakre og tilsynelatende idylliske overflaten, får man etter hvert en snikende følelse av at noe ulmende nok en gang gjør seg klart til å skylle inn over tilværelsen.

Assarat tar seg god tid, og lar kamera absorbere de følelsesmessige reaksjonene mellom Ton og Na til siste detalj. Det visuelle er intet mindre enn nydelig, det samme gjelder den komplimenterende musikken. Jeg lar meg generelt sett begeistre veldig av den minimalistiske stilen til mye nyere thailandsk film, og denne føyer seg inn i rekken. Jeg er imidlertid ikke overbegeistret for den ene vendingen filmen tar, men jeg ser at det er en viktig bit for å gjøre det allegoriske fullendt. For en stemning, for en atmosfære! Jeg krysser fingrene for at Thailand fortsetter i samme spor.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: